het Bachproject, een klankdocument!
 

Alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach opnemen? Inderdaad! De komst van het Bachorgel vormde een grote stimulans om aan dit enorme project te beginnen. Niet eerder werden alle orgelwerken van Bach op één orgel opgenomen. En niet eens zo'n groot orgel...

Telkens vonden de opnames plaats op late avonden en in nachten omdat er dan weinig geluid van verkeer e.d. hoorbaar was in de kerk. Alle opnames zijn 8 jaar lang op exact dezelfde wijze opgenomen. Opstelling van microfoons werd telkens minutieus, tot op de millimeter uitgemeten.

Zodoende is er een uniek klankdocument ontstaan waarin enerzijds de ontwikkeling van het instrument hoorbaar is: een nieuw instrument moet zich nog ‘zetten’. Combinaties van bepaalde registers die in de beginfase nauwelijks fraai genoemd kon worden vormen nu een prachtige eenheid. Ook is de klank milder geworden en is er meer souplesse in de klank gekomen.

Anderzijds geldt precies hetzelfde voor de organist. Door niet telkens per opname van instrument te wisselen is ruimte ontstaan om dieper tot de kern van de werken door te dringen. Daarnaast is het ‘één worden’ met het instrument een bijzonder leerzame en hoorbare ervaring gebleken. 

Op 24 augustus 2016 werd het Bachproject afgerond met de feestelijke presentatie van de laatste CD, het bijbehorende boekje en de opbergbox voor alle CD's

een kijkje in de 'keuken'


Aad van der Waal - opnametechnicus

Bach-orgel Bachproject