Recensie in de Waarheidsvriend, vrijdag 29 januari 2018

De organist van de Grote of O.L.V. Kerk van Dordrecht, Cor Ardesch, heeft net een groot project afgesloten (hij heeft alle orgelwerken van Bach op cd gezet waaraan we in deze rubriek ook regelmatig aandacht hebben besteed) of er is alweer een bijzondere uitgave van hem verschenen. De titel van deze nieuwe cd 'Art of Creation' - Contemporary Dutch compositions, geeft min of meer al aan waar het om gaat. Het bevat namelijk een cd met wat modernere orgelwerken van Nederlandse componisten. Om te beginnen speelt Cor Ardesch van wijlen Piet Post, organist van de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, diens partita over 'Het Gebed des Heeren'. Piet Post heeft vele variatiewerken gecomponeerd, en daarin was hij een meester. En dat blijkt ook weer uit deze variatiereeks. Elk onderdeel van dit gebed, krijgt een pakkende en boeiende uitvoering. Dan is de organist- componist Jan Welmers (1937) vertegenwoordigd met een koraalbewerking over 'Von Gott will ich nicht lassen' en mijn zijn 'Sequens'.
Van Bert Matter (1937) heeft Cor Ardesch diens bewerking over 'Vater unser im Himmelreich' ook een plaats gegeven op deze cd, die voltooid wordt met een improvisatie over 'Gij die ver voor ons uit, gezang 559.

Het geheel is opgenomen op het uiterst fraai klinkende hoofdorgel van de 'Dordtse Dom' waar Cor Ardesch de vaste organist is. Over het spel van deze begaafde organist hebben we het al eens eerder gehad en ook nu hebben we bijzonder genoten van het uiterst verzorgde en muzikale spel van Ardesch, vertolkingen die zich ook nog kenmerken door een grote stijlbeheersing en vindingrijkheid wat de registraties aangaat. Een cd die warm wordt aanbevolen, vooral ook om het bijzondere repertoire en de uitvoering daarvan. Het keurig uitgevoerde teksboekje met veel informatie moet even apart vermeld worden.

Maarten Seijbel